Jaar:
2023
Uitgever:
De Arbeiderspers
Acantilado, 2024 (SP)
Taal:
Nederlands
Spaans

ALKIBIADES

‘De geschiedenis herhaalt zich zelden opzichtig, maar na afloop van de gebeurtenissen blijkt zij dikwijls achter nieuwe maskers en in modieuze kostuums een oud stuk te hebben opgevoerd.’

Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Het verhaal is een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij in zijn eigen woorden verantwoording af over zijn visie, idealen, strategieën en levenslange strijd. 

In deze gulle en avontuurlijke roman verenigt Ilja Leonard Pfeijffer de vastberadenheid van een nauwgezette historische reconstructie met de moed om een groot, onnavolgbaar en onverbeterlijk memorabel man tot leven te wekken en tot ons te laten spreken over zijn aspiraties en twijfels omtrent thema’s die in de wereld van vandaag opnieuw onverminderd relevant en urgent zijn. Alkibiades is tegelijkertijd een geleerde historische studie en een grote roman voor onze tijd en voor elke tijd, die een poëtisch, diep menselijk en ontroerend verhaal vertelt over het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld. 

Voor meer informatie over het boek, de campagne en de aanstaande tour, bezoek www.alkibiades.nl.


Jaar:
De Arbeiderspers
Acantilado, 2024 (SP)
Uitgever:
De Arbeiderspers
Acantilado, 2024 (SP)
Taal:
Nederlands
Spaans
Kopen:
Voorproef (excerpt):

“Ilja Leonard Pfeijffer zet met Alkibiades een nieuwe standaard voor de historische roman”

– Humo (*****)

 

“Deze zomer heeft u aan één boek genoeg. Met de historische roman Alkibiades levert Ilja Leonard Pfeijffer opnieuw een even heerlijk overdadig als noodzakelijk boek af.”

– De Standaard der Letteren (****)