Jaar:
2020
Uitgever:
De Arbeiderspers
Taal:
Nederlands
Kopen:
www.singeluitgeverijen.nl
Genomineerd voor:
Taalstaatmeester, 2020

QUARANTAINE
DAGBOEK IN TIJDEN VAN BESMETTING

In het voorjaar van 2020 viel de wereld ten prooi aan een pandemie ten gevolge van het Sars-CoV-2-virus. Noord-Italië behoorde tot de zwaarst getroffen gebieden ter wereld. Ilja Leonard Pfeijffer, woonachtig in de Noord-Italiaanse stad Genua, deed in dagboekvorm vrijwel live verslag voor de kranten.

Quarantaine, Dagboek in tijden van besmetting, is in dagelijkse afleveringen gepubliceerd in de Nederlandse krant NRC Handelsblad en in de Belgische krant De Standaard. Omdat deze uitgave een authentiek en eerlijk tijdsdocument beoogt te zijn, is er in deze eerder gepubliceerde afleveringen niets veranderd behoudens enkele kleine correcties.

Omdat er op zondagen geen Nederlandse en Belgische kranten verschijnen, zijn de afleveringen die op zaterdagen zijn geschreven niet eerder gepubliceerd.

Op 20 april schreef Ilja Leonard Pfeijffer in zijn ‘Viraal dagboek’: ‘In de eerste zin van zijn verslag van de Peloponnesische Oorlog zegt Thucydides dat hij meteen bij het uitbreken van het conflict is begonnen te schrijven, omdat zijn inschatting was dat de gebeurtenissen ingrijpend zouden zijn en belangrijker om te vertellen dan veel uit het verleden. In mijn geval duurde het iets langer. Aanvankelijk bagatelliseerde ik de dreiging van het virus en schudde ik mijn hoofd in ongeloof over de paniek die om zich heen begon te grijpen. Maar zodra ik inzag dat ik een kolossale inschattingsfout had gemaakt en besefte dat mensen stikten op brancards in de gangen van ziekenhuizen in Noord-Italië en dat extreme maatregelen onafwendbaar waren, ben ik begonnen aan dit dagboek met dezelfde gedachte die Thucyides in zijn tijd had.’

De omslagfoto is een authentieke selfie die de auteur van zichzelf heeft genomen op Piazza San Lorenzo op donderdag 12 maart 2020 om drie minuten voor vier in de middag. Die dag was de eerste dag dat hij een mondkapje droeg. Hij had zojuist boodschappen gebracht naar de moeder van Stella.


Jaar:
De Arbeiderspers
Uitgever:
De Arbeiderspers
Taal:
Nederlands
Kopen:
www.singeluitgeverijen.nl/de-arbeiderspers/boek/quarantaine-2/
Voorproef (excerpt):

“Dit boek over het jaar 2020 is meteen ook het Boek van het Jaar 2020.” – De Tijd

“De kunst van het evenwichtig afmeten: daarin blinkt de literaire koorddanser Ilja Leonard Pfeijffer uit. Hij is bedreven in het blootleggen van contradicties en schrijft lichtvoetig over loodzware onderwerpen. Het waardevolste aan het dagboek is de menselijkheid die, achter alle cijfers, polemiek en het jargon van afvlakkende curves en contacttracing, tevoorschijn komt. Deze getuigenis uit het waanzinnige jaar 2020 wordt ongetwijfeld ooit van onschatbare waarde.” – Humo

“Het is mijn stellige overtuiging dat jouw stukken uit Genua in het NRC levens hebben gered.” – Chris Teerink