Jaar:
2019
Uitgever:
Prometheus
Taal:
Nederlands
Kopen:
uitgeverijprometheus.nl
Genomineerd voor:
Socratesbeker, 2020

ONDRAAGLIJKE LICHTHEID
OVER HET NUT EN NADEEL VAN DE IRONIE VOOR HET LEVEN

‘Wat de twijfel is voor de wetenschap’, schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), ‘dat is de ironie voor het persoonlijk leven.’ Maar in het maatschappelijk debat leidt ironie al gauw tot onverschilligheid. En dat wist Kierkegaard ook. De ironicus maakt van alles een grap en neemt niets meer serieus, ‘teneinde zichzelf te redden’.

In onze gepolariseerde en geridiculiseerde debatcultuur geldt de waarschuwing van Kierkegaard meer dan ooit. Terwijl wereldleiders met bommen en granaten spelen, draait de amusementsindustie van de media op grappen en bloopers van Donald Trump en Kim  Jong-un, die met ironische emoticons en jolige gifjes worden geliket en geshared.

Ilja Pfeijffer vraagt zich op even geestige als bewogen wijze af of ironie en satire nog steeds kritische wapens kunnen zijn tegen de ondraaglijke lichtheid van het debat.


Jaar:
Prometheus
Uitgever:
Prometheus
Taal:
Nederlands
Kopen:
uitgeverijprometheus.nl/catalogus/ondraaglijke-lichtheid.html
Voorproef (excerpt):

‘Natuurlijk is het essay van Pfeijffer veel beter geschreven dan al die wetenschap – helderder, levendiger, beeldender.’ – Neerlandistiek

‘De grote verdienste van Pfeijffers essay is dat het met behulp van Kierkegaards onderscheid tussen ironie als stijlmiddel en ironie als levenshouding een zeer actuele diagnose van de huidige tijdsgeest ontwikkelt.‘ – Bij nader inzien