Jaar:
2003
Uitgever:
De Arbeiderspers
Taal:
Nederlands
Kopen:
www.singeluigeverijen.nl

HET GEHEIM VAN HET VERMOORDE GENEUZEL
EEN POËTICA

Hoe moet het verder met de poëzie? Iedereen dicht er maar op los, alles mag en niets is slecht. Hoogste tijd voor nieuwe normen en waarden.
Het geheim van het vermoorde geneuzel is een bundeling van Pfeijffers essays over poëzie. Het bevat onder andere zijn wijd en zijd verguisde stuk ‘De mythe van de verstaanbaarheid’, het gezaghebbende essay ‘De mythe van het spontane meisje’, vlijmscherpe stukken over Nederlandse grootheden (onder wie Faverey, Nooteboom en Kopland) en historische essays over Sappho, Pindarus, Horatius, Goethe, Hölderlin, Lucebert en de uitvinding van de literatuur, dit alles aangevuld met enkele speciaal voor dit boek geschreven stukken.
Dit boek is een gepassioneerde zoektocht en een ferme stellingname. Hier spreekt een man die op compromisloze wijze zijn liefde verklaart aan de grootste poëzie en die voortbrengselen van sommige monstres sacrés meedogenloos te kijk zet als geneuzel en de vrucht van valse pretenties. In zijn caleidoscopische veelkleurigheid is dit boek te lezen als een samenhangend antwoord op wat nu eigenlijk goede poëzie is. Dit boek heeft de Nederlandse poëzie veranderd.


Jaar:
De Arbeiderspers
Uitgever:
De Arbeiderspers
Taal:
Nederlands
Kopen:
http://www.singeluitgeverijen.nl/de-arbeiderspers/boek/het-geheim-van-het-vermoorde-geneuzel/
Voorproef (excerpt):