Jaar:
2009
Uitgever:
Meulenhoff
Taal:
Nederlands, plus alle originele talen

CANON VAN DE EUROPESE POËZIE (MET GERT JAN DE VRIES)

De Europese literatuur is rijk. Onoverzichtelijk rijk. En vooral nogal onoverzichtelijk. Dat inspireerde de poëziekenners Ilja Leonard Pfeijffer en Gert Jan de Vries ertoe om eens wat orde aan te brengen. Bij deze presenteren ze hun complete overzicht van 3000 jaar Europese poëzie. De beste 500 gedichten uit de traditie die op de uiterste zuidoostgrensvan Europa begon met Homerus en die zich in de loop van dertig eeuwen uitstrekte tot Poesjkin in het Europese noordoosten, Sylvia Plath in Noorden Carlos Drummond de Andrade in ZuidAmerika.

De canon van de Europese poëzie omvat uitsluitend literaire evergreens. Talloze onontkoombaar klas sieken, maar uiteraard ook de nodige verrassende nieuwkomers in deze top 500 aller tijden. Dit zijn de gedichten waar het om draait: natuurlijk Pindaros en Petrarca, maar even vanzelfsprekend Jakob Böhme, Charles Baudelaire, Osip Mandelstam, Anthonis de Roovere, Lope de Vega, Robert Zimmerman, Paul van Ostaijen en Paul Celan. Geen “how to bluff your way into”, maar het echte werk: het boek dat alle literatuur overzichten over bodig maakt.

De canon van de Europese poëzie is verschenen in een luxe gebonden editie, waarin de gedichten ook in de oorspronkelijke taal worden gepresenteerd, én in een voordelige paperbackeditie onder de titel: 500 gedichten die iedereen gelezen moet hebben.


Jaar:
Meulenhoff
Uitgever:
Meulenhoff
Taal:
Nederlands, plus alle originele talen
Kopen:
Voorproef (excerpt):