Jaar:
2016
Uitgever:
Prometheus
Taal:
Nederlands
Kopen:
www.uitgeverijprometheus.nl

DE NEDERLANDSE POËZIE VAN DE TWINTIGSTE EN EENENTWINTIGSE EEUW IN 1000 EN ENIGE GEDICHTEN

Ze waren een begrip: de dikke Komrijs. Gerrit Komrij liet honderdduizenden lezers voor het eerst met poëzie kennisnemen; terwijl honderden dichters met angst en beven afwachtten of Komrij hen wel zou bloemlezen. In 1979 verscheen de eerste editie, en zo’n beetje elke acht jaar verscheen er een nieuwe versie.

Maar Komrij leeft niet meer, terwijl de vraag naar poëzie in onze op drift geraakte landstreek misschien wel groter is dan ooit. Er is thans geen betere bloemlezer te bedenken dan Ilja Leonard Pfeijffer, net als Komrij een alleskunner: schrijver, toneelschrijver, essayist en polemist, maar bovenal een dichter en een groot en vurig liefhebber van poëzie. Met zijn debuutbundel Van de vierkante man, met zijn beroemde ‘in roomboter gebakken beelden, en verzen met boulemie’, stond Pfeijffer met één donderklap midden in het vaderlandse poëzielandschap, en hij zou er nooit meer uit vertrekken.

In deze nieuwe bloemlezing staan ze allemaal naast elkaar: de debutanten en de arrivés, de juffers en de brompotten, de fijnbesnaarden en de toverdokters: de grootste dichters van ons taalgebied, onder wie een hele nieuwe generatie dichters die nog nooit zo monumentaal werd ‘gebloemleesd’. Het boek biedt een nieuwe hoogst eigen en onnavolgbare selectie uit de Nederlandstalige poëzie van 1900 tot nu, met vele verrassingen en spannende ontdekkingen.


Jaar:
Prometheus
Uitgever:
Prometheus
Taal:
Nederlands
Kopen:
www.uitgeverijprometheus.nl/catalogus/de-nederlandse-poezie-van-de-twintigste-en-de-eenentwintigste-eeuw-in-1000-en-enige-gedichten.html
Voorproef (excerpt):
“Een geweldige schatkist, met heel veel verschillende stemmen.”
– NRC Handelsblad